Napsat recenzi

Absolutorium trochu sráží jen pláž (a delegátka CK...)

Recenze hotelu Bahia Principe Grand Coba Resort ***** (Mexiko - Quintana Roo - Chacalal)

Hodnocení:
průměrně: 5/5
Vloženo:
Pobyt: prosinec 2021
Přečteno: 226x
Recenze se líbila: 169 čtenářům
Fotografie: 9
Videa: 0
Komentáře: 0
  • Hlavní vstup do části Coba (ale orientační popis nutno hledat o cca 100 m blíž vjezdu) Hlavní vstup do části Coba (ale orientační popis nutno hledat o cca 100 m blíž vjezdu)
  • Hlavní jídelna, převážně samoobslužná, ale za 9 dní není šance ochutnat vše Hlavní jídelna, převážně samoobslužná, ale za 9 dní není šance ochutnat vše
  • Standardní ubytovací pavilony /vily/, jen ta orientace... Standardní ubytovací pavilony /vily/, jen ta orientace...
  • Jeden sladkovodní bazén přímo pod mým balkonem (22A), naštěstí tzv. klidový Jeden sladkovodní bazén přímo pod mým balkonem (22A), naštěstí tzv. klidový
  • Druhý vnitřní bazén, tento ovšem s rušnou animační činností a opravdu rušný Druhý vnitřní bazén, tento ovšem s rušnou animační činností a opravdu rušný
  • Vnitroareálová doprava, pěší jsou skoro podezřelí a často je nabízeno svezení i mimo zastávky Vnitroareálová doprava, pěší jsou skoro podezřelí a často je nabízeno svezení i mimo zastávky
  • část Coba má bohužel nejmenší pláž, hodně přelidněnou - i baru je téměř permanentní fronta část Coba má bohužel nejmenší pláž, hodně přelidněnou - i baru je téměř permanentní fronta
  • Blízké molo bylo právě v rekonstrukci, přesto jej využívá hejno velkých ptáků Blízké molo bylo právě v rekonstrukci, přesto jej využívá hejno velkých ptáků
  • Ač hostů mnoho, místní fauna si žije svýmm životem a až na výjimky je přátelská Ač hostů mnoho, místní fauna si žije svýmm životem a až na výjimky je přátelská

Myslím, že v mnoha ohledech aspiruje skutečně na nejvyšší mety a velmi dobře uspokojí i ty nejnáročnější. Snad jedinou dílčí slabinou je orientace a vnitřní doprava po areálu /asi nikdo nepředpokládá, že byste se chtěli přesunovat pěšky../ a trochu zklamala část pláže, vyčleněná právě pro hotel Grand Coba.

Celkově jde o resort se 3 různými hotely (zkráceně Akumal, Coba a Tulum) a právě Coba má vyčleněn jen realivně malý kousek pláže, ve srovnání s tím ostatním trochu jako chudší příbuzný - i když je umožněn volný pohyb po celém obrovském území, služby lze čerpat převážně jen dle barvy pásku pro konkrétní ubytování.

Přesto je komplexní dojem výborný a směle jej zařadím na stupně vítězů mezi svými pobyty (celkem již téměř 40 za posledních 15 let).

Ubytování  průměrně (4,8/5)

Ano, super. Standardem jsou třípatrové vilky, vždy s 2x 6-ti pokoji na patře (samostatné vchody A + B) a kromě vnějšího schodiště pro hosty je uvntiř ještě vnitřní servisní trasa pro personál. Budova je jednak klimatizována jako celek a indidivduálně si řídíte jen vlastní pokoj - já při jednom z výletů zapoměl dovřít východ na balkon /čímž se vlastní klima vypne/ a po návratu byl díky ochlazovaným stěnám zvenčí celý pokoj orosen a zamlžen.

SGL postele úctyhodné šíře 120 cm, vysoké matrace umožňují snadnější vstávání a denní vzorné stlaní velmi brzy, zpravidla do konce snídaní.

I dílem stavebně je oddělena relaxační část pokoje, třetí postel patrně slouží dle potřeby jako přistýlka, ale nebyl problém ji využít jako denní pohovku. Naproti ještě dvě křesílka u kulatého stolku, další čtecí lampa a východ na balkon - u posuvného fr.okna jak klasická záclona, tak denní a noční závěs.

Denně doplňovaný minibar a obsluhu opravdu překvapí, pokud není třeba doplnit nic. I při jen načaté 1,5 PET se stolní vodou se vždy objeví další neotevřená (a to jsem SGL.., servírování stále počítá se 2 osobami)

Součástí výbavy i vestavěná skříň, v níž byla žehlička, žehlící prkno a rozměrný deštník, dále trezor (placený, 3 USD/den) a dostatek ramínek + odkládací poličky.

Rozměrná koupelna, vana původně dokonce hydromasážní, nyní již jen jako klasická, ale s kombinací pevné i pohyblivé sprchy a dokonce sedací rampou na druhé straně, madlo pro bezpečný pohyb. Mýdélko, sprchový gel i šampon, dále kosmetické ubrousky a na čištění zubů standardní sklenice, navoněný toaletní papír /jako běžně v Karibiku se hází do koše../, vše funkční a průběžně doplňováno, ručníky měněny vždy denně, ale hlavně proto, že díky vzdušné vlhkosti prostě do druhého dne neuschnou.

Strava a stravování  průměrně (5/5)

Pět hvězdiček je skoro málo....ještě nikdy jsem neviděl širší sortiment nabídky, jak teplé, tak studené kuchyně. A všechna čest, jak řeší /dodržují/ anticovidová opatření !

Při každém vstupu do kterékoliv restaurace vás slušně požádají, abyste si nasadili roušku, prošli dezinfekčním koberečkem, stříknou dezinfekci na ruce a přitom změří bezkontaktně teplotu - teprve potom usadí ke stolu či alespoň ukáží směr, kde se usadit.

Při vchodu k samoobslužnému výdeji dostanete ještě rukavice a musíte ji použít minimálně na ruku, jíž uchopujete servírovací náčiní /kleště, naběračky/ a při zpáteční cestě ji hned odhodíte do koše.

S nápoji se pochopitelně primárně obsluhuje, není ovšem problém i zde samoobsluha - voda, káva a čaj je v hlavní jídelně k dispozici na cca 10 místech na "place" a kromě toho je jeden velký centrální výdej těsně před servírovací částí /zde odebírají nápoje i číšníci/.

Velmi široké doby výdeje, prakticky na každé hlavní denní jídlo jsou k dispozici celé tři hodiny a nehraje se na minutky - když u snídaně vidí, že máte na zádech batoh, foťák a láhev vody, pochopí, že jedete na výlet a klidně vpustí o 5 min. dříve,,,

Šíři nabídky nejsem schonen spočítat, jen odhaduji, že by bylo potřeba tak 3 týdny pobytu, aby mohl člověk ochutnat vše.... Jako běžně ve světě, každý den byla jako základ nějaká světová kuchyně, ale kromě toho je v jednom rohu stálý mexický bufet, jehož některé ingredience by patrně opravdu oživili i mumii. Kromě toho je stálý bufet sea food (3-4 teplé druhy), klasické fláky masa /kotlety, žebra, rostbeaf/, pizza + pasta a teprve uprostřed jsou běžné omáčky, kuřata a masové směsi, pochopitelně s nepřeberným množstvím klasických i exotických příloh. S výjimkou carpaccio řezů ryb jsem se prakticky nedostal ke studené kuchyni a ani ke sladkému, prostě na to nebyl čas nebo kapacita žaludku..., ale samotná nabídka též zabírala několik m2.

Velmi mne potěšíla nabídka čestvého ovoce, základ pochopitelně tvoří ananas, papája a různé melouny, nepravidleně se ale střídají i různé citrusy, banány i dovozový sortiment /kivi, jablka, hrušky, hrozny, jahody/. Zejména novým hostům pak zpočátku nabízejí chladný sekt, nejlépe s troškou tequily.

K dispozici je až 5 tématických restaurací, do kterékoliv můžete 1x za pobyt - to jako SGL běžně neabsolvuji, raději podrobně zkoumám základní nabídku - objednávání je nejjednodušší pomocí vnitřní aplikace, jíž aktivujete stažením QR kódu, nebo pomocí touchscreen terminálu v recepci, případně u vstupu do restaurace. Dále je k dispozici 1 restaurace s celodenním provozem ve stylu amerického truck motorestu a další téměř nonstop se samoobslužným režimem - prostě hromady jídla /a výtečného/ na každém kroku

Vybavení, služby a personál hotelu  průměrně (5/5)

Celý resort je zařízen tak, abyste nemuseli mimo areál /tedy s výjimkou archeologických památek/ a je velmi, velmi mnoho hostů, kteří se s tím spokojí.

Za celých 9 dní pobytu jsem neobjevil zamračenou tvář kohokoliv z personálu - a to jich denně potkáte hodně přes 100... občas jsem měl dojem, že možná každý host má svůj protějšek v zaměstnanci.... všichni zdraví, téměř všichni hovoří mimo španělštiny (a jejich dalšího, mnohdy domorodého - mayského - jazyka) ještě v základu anglicky, případně francouzsky (hodně hostů je z Kanady) - naopak neuspějete s němčinou ani ruštinou.

Když jsem před odletem musel absolvovat AG test na COVID (a informace od delegátky CK byly k ničemu..), chvíli jsem se lámaně anglicky domlouval s obsluhou testovacího centra a pak ji na překladači ukázal českou vlajku - poté mi všechny další informace sdělila hlasově právě pomocí toho překladače a za 20 minut jsem vše úspešně zvládl - tomu říkám vstřícný přístup !!!

Za zmínku stojí 2 sladkovodní bazény - jeden jsem měl přímo před balkonem a tedy jako mezičlánek mezi mořem a vlastní sprchou. Tady mohla být kapacita lehátek o něco větší, ale svou daň si jistě vybírá omezení proti COVIDu a dostatečný odstup, ale pokud nečekáte až po konci snídaní, místo se najít dá. Trochu překvapila celková mělkost bazénů, udávaných 120 cm sice na plavání stačí, ale máte pocit, že jste v dětském...

Jednu výhradu mám k orientaci v areálu - i když každý host dostane mapku, jde o plánek schématický, nikoliv opravdu mapu... a to je ten kámen úrazu, Ono se totiž nepředpokládá, že bych hosté moc chodili pěšky - areál protíná několik stálých a několik mimořádných linek autovláčků, mají své stálé zastávky a ochotně přibrzdí i u každého opěšalého, pokud je dále než cca 15 m od nějaké budovy. Byl jsem nucen tu dopravu použít asi 10x, ale nikdy jsem nenašel žádné označení kterékoliv stálé trasy - takže to funguje asi takto: na každé významnější zastávce řve řidič cíl své další cesty (a občas přidá i postup trasy). Takže se nezbývá než říci svůj cíl a buď ukáže, ať si nastoupíte, nebo univerzální "NEXT". Na dva výlety jsem měl nastupovat u Haciendy Doňa Isabela - pokaždé mne vezli jinudy a pokaždé vyklopili někde jinde (ono totiž většina hlavních objektů má příjezd ze 2-3 stran - občas je nutno proběhnout budovou skrz, abyste byli na správném místě,,,). Na plánku jsme ovšem haciendu nenašel vůbec - tam se to jmenuje Shopping Center....

Pláž a moře  průměrně (4,2/5)

Taby bohužel jednoznačně mírní zklamání ! Jednak část pobřeží vyčleněná pro hotel Coba je poměřově jednoznačně nejmenší úsek, díky čemuž je zde, a zvláště o víkendech, úplně přelidněno - až nestačily lehátka, natož slunečníky. Na plánku objektu byl prostor rovněž označen jako klidová zóna 18+, v praxi to ale ani v nejmenším neplatilo, rozjívených dítek se v prostoru pohybovalo značné množství a to ještě dost lidí odradila zaplněnost a vracelí se zpět. Jelikož zde je prostor na max. tři řady ledátek, jsou naskládána tak hustě nad sebe, že v podstatě nelze oddělit ani rodiny, natož dvojice (a stolečků je k lehátkům tak 1:20), volil jsem raději ležení na hraně konce pláže směrem do vnitrozemí, mezi tučnolistými keři, kde byl alespon trochu dojem soukromí - byť k plážovému baru i moři bylo o několik m dále...

Rovněž vlastní moře žádný zázrak, ač pláž s opravdu pěkným bílým pískem střední zrnitosti, po 2-3 metrech v moři již kamenná plata + větší i menší kameny, hodně zlomků mušlí a i dost ložisek podmořských travin, I když to není nezbytně nutné, rozhodně byste nic nezkazili obuví do vody - pobyb je pak rozhodně jistější a nemusíte se obávat, že šlápnete na ostřejší hranu nebo pobyblivý kámen. Vpravo od přístupové cestičky je téměř krytá zátoka, vytvořená pomocí umělého vlnolamu - ten ale na sebe váže dost zelené řasy a nepůsobí právě nejestetičtěji, kromě toho ani hloubka zde není veliká. Ač je korálový útes, obklopující celé pobřeží, dost daleko, vymezující bojky jsou již cca 50 m od břehu a stále (v levé části pláže) se lámou vlny tak nepravidelně, že souvisle plavat na delší vzdálenost je dost obtížné.

Pěkné je to, že v prostřední části, u právě opravovaného mola, hnízdí menší hejno pelikánů mexických a ti se turisty nedají ani v nejmenším rozptylovat a klidne si mezi nimi loví - prostě najednou vedle vás plácne do vody docela velký pták, vynoří se a klape zobákem, jestli se trefil - kupodivu není úspešnost úlovků nijak velká, ale vynahrazují to počtem pokusů.

Okolí hotelu  průměrně (4,7/5)

Mám na mysli v podstatě celý vnitřní areál - dále jsem se dostal již jen minibusem při výletech a viděl skrze okna... Hrozně se mi líbilo, že mezi jednotlivými stavbami jsou malé biotopy, v nichž si normálně vegetují menší zvířátka. Zvláště po ránu můžete vidět páry nějakých hlodavců /takový velký králík s vysokým zadkem - nejsem zrovna znalec/, se sluncem se začínají objevovat ještěři, klidně až 70 cm a jakoby se přátelsky usmívají (přesto jsem je raději obcházel obloukem), během celého dne klidně narazíte na početnou rodinu nosálů, z nichž ti odvážnější klidně běží naproti po cestičce /a loudí něco k jídlu - což se jim přes zákaz krmení občas dostává/ a jednou jsem zahlédl i něco na způsob pásovce, ovšem jen cca 30 cm velkého. V odlehlejší části mne docela překvapilo i varování před krokodýly a i když se později vysvětlilo, že se může jednat o ojedinělý problém po skončení období dešťů nebo po hurikánech, kdy jsou mladí jedinci odneseni až o desítky km ze svých běžných výskytů (a obvykle sami nepřežijí), do těch houštin se asi nikdo neodvažuje, což je ale vlastně asi primární účel.

Celkový dojem  průměrně (5/5)

Ano, opravdu SUPER, pokud se týká vlastního hotelu (i s tou slabší pláží, jelikož na jiný kontinent opravdu nejezdím jen proto, abych se pořád válel na pláží). A jelikož jsem za těch 5* zaplatil jen o 290,- Kč víc, než za původně zvolené 4*, určitě i dobrá užitná hodnota. Rovněž potěšilo, že povinný AG testo pro návrat (podmínka přepravce TAP Portugal) nás stál pouhých 16 USD, ač nám bylo CK vtloukáno, že potřebujeme PCR za 185 USD !!!.

Celkovou pohodu ovšem opět pokazil přístup pořádají CK, respektive její místní delegátka, pro níž jediný "vlastní" klient v hotelu asi není zajímavý a ač delegátské služby zaplaceny, odehrávají se pouze prostřectvím E-mailu, jelikož údajně telefonní spojení použít nemůže... A co obvyklý osobní kontakt, běžně užívaný v jiných lokalitách ???

Ale primárně hodnotím jenom hotel a ten za české zaměstnance partnerské CK nemůže..

Tento hotel bych doporučil(a) svým nejlepším kamarádům doporučuje 6
z 6 recenzentů

Hotel je vhodný pro:

  • Pro všechny věkové kategorie
  • Pro starší a méně pohyblivé osoby
  • Pro rodiny s dětmi

Tato recenze je osobním názorem jejího autora a server Recenze.cz ani jeho provozovatel nenese žádnou odpovědnost za její obsah či pravdivost.

« předchozí recenze hotelu další recenze hotelu »

Komentáře

Napište vlastní recenzi do tohoto hotelu

Umístění hotelu

Quintana Roo - nejlepší hotely

Top nabídky dovolené

Obchodní podmínky

Provozovatel serveru www.recenze.cz, Zájezdy.cz, a.s. (dále jen Provozovatel), si vyhrazuje právo odstranit fotografie, obrázky, výrazy, slova či příspěvky, které odporují dobrým mravům (např. obsahují vulgární výrazy, nadávky, rasistické, xenofobní či šovinistické narážky, u fotografií či obrázků pak takové, které jakkoli souvisejí s pornografií), porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno Provozovatele, jeho obchodních partnerů nebo některého z uživatelů tohoto serveru, dále textové i obrazové příspěvky obsahující nabídky komerčního charakteru či jinak zneužívající možnosti propagace. Provozovatel si dále vyhrazuje právo nezobrazovat jména a příjmení uváděných osob, názvy cestovních kanceláří a cestovních agentur. Děkujeme za pochopení.

Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah či pravdivost recenzí. Autor recenze garantuje Provozovateli, že má práva ke zveřejnění jakýchkoliv obrázků či fotografií, které k recenzi přidal a zároveň tímto uděluje souhlas Provozovateli k jejich zveřejnění na internetu a využití v reklamních a propagačních materiálech.

Souhlasem s "Podmínkami vložení recenze hotelu" dává autor recenze rovněž souhlas se zařazením svého jména, příjmení a e-mailové adresy do zákaznického systému Provozovatele (čl. X Obchodních podmínek https://www.zajezdy.cz/informace/obchodni-podminky/), pakliže ještě není jeho zákazníkem.

Provozovatel prohlašuje, že chrání osobní údaje svých zákazníků, které v souvislosti se svou činností získá, a zaručuje jejich plnou ochranu v rámci těchto podmínek a platných právních předpisů.

Zájezdy.cz, a.s.

Podrobné hledání