Napsat recenzi

Hodně kompromisů, ale přijatelný standard

Recenze hotelu Aurora Bay Resort (ex Oriental Bay) **** (Egypt - Marsa Alam - Marsa Alam)

Hodnocení:
průměrně: 3,9/5
Vloženo:
Pobyt: únor 2017
Přečteno: 1 327x
Recenze se líbila: 515 čtenářům
Fotografie: 6
Videa: 0
Komentáře: 1
  • Ty 2 okna /na patře/ patří k jedinému pokoji... Ty 2 okna /na patře/ patří k jedinému pokoji...
  • Hala ve dne, večer skoro nestačí ! Hala ve dne, večer skoro nestačí !
  • Ze střech je opravdu pěkný výhled Ze střech je opravdu pěkný výhled
  • Východ slunce nad mořem (asi 1 km od hotelu) Východ slunce nad mořem (asi 1 km od hotelu)
  • Pláž jen pro hotelové hosty - s dostatečným zázemím Pláž jen pro hotelové hosty - s dostatečným zázemím
  • ..a o kousek dál v poušti (v únoru překvapivě zelené) ..a o kousek dál v poušti (v únoru překvapivě zelené)

Hotel se sám nadhodnocuje, **** to určitě nedá (i ve srovnání s jinými hotely v Egyptě), rozhodně by bylo objektivnější ***+ a pokud by se prezentoval jen jako *** (některé CK ho tak uvádějí...), považoval bych jej potom za nadprůměrný !

Mnoho se odvíjí od toho, že resort nebyl stavěný jako hotel, ale běžné rodinné bydlení pro vyšší třídu - od toho se odvíjí stavební situace i vše ostatní.

Velmi mile překvapil denní zájem o spokojenost s ubytováním, úklidem, stravováním - česká zaměstnankyně hotelu Miriama si prakticky denně obešla všechny hosty, jak u bazénů, tak na pláži u moře a zapisovala případné problémy a v převážné většině případů měly připomínky i zpětnou vazbu - ne vždy na 100 %, ale snahu je třeba ocenit.

Největším nedostatkem je ovšem údržba, na vybavení se značně projevuje zub času - nepříliš dobře působí koroze téměř všech kovových doplňků a zašlost povrchů (a možná by Egypťané měli začít uvažovat o zaměstnávání žen, alespoň v úklidových službách - chlapci to jen tak ošmudlají, většinou jedním hadříkem na celé patro...).

Ubytování  průměrně (3,7/5)

Přestože je nárok na ubytování až od 14:00, pokoje byly k dispozici do 30 min. po příjezdu, již před 9:00 ráno ! Za 5 USD vložených do pasu jsem pak dostal pokoj vyšší kategorie, v podstatě se jednalo o byt cca 50 m2, s obrovským obývákem, kuchyňským koutem, ale naopak malou ložničkou i koupelnou.

Pro každou místnost vlastní vnitřní klimatizační jednotka, plně funkční a relativně tichá, jen ten vnější stav /obávám se, že nebyly čištěny ještě nikdy.../.

Trochu zklamáním malá ložnička i /dvoj/postel - pro jednoho sice nádhera, ale pár českých cvalíků bude mít problémy. Nevýhoda je i v tom, že všude je společná přikrývka a i když to není běžně potřeba, "zachumlat" se prostě nejde. Malá skříň se 4 ramínky a 4 policemi, z nichž 1 zabírá trezor /zdarma/, stolek s TV a vestavěnou miniledničkou, bohužel jde otevřít tak na 50°(pak se vnější dvířka zarazí o postel) a ulička v nohách postele je fakt úzká Byly plně funkční všechny dálkové ovladače (4x) i stmívací lampa pro noční orientaci - naopak nejde dosáhnou plného osvětlení, běžného v českých domácnostech.

Zklamáním pak byla minikoupelna, menší jsem asi ještě nezažil. Vzadu je sprchový kout cca 80x65 cm, téměř nebezpečný je roh obložení vaničky (po úklidu vždy překryt předložkou), vedle vmáčnuta toaleta a viklavá - patrně díky tomu je téměř stále cítit. odpad, někdy méně, někdy až neúnosně /po reklamacích se nakrátko srovnalo/. Každý den vzorně vyleštěné umyvadlo i zrcadlo, ale okolní plocha je ohmataná snad ještě po těch, kdo zařízení instalovali... stejně tak všechny ostatní vodorovné plochy z méně kvalitního mramoru. Bohužel téměř všude jsou použity materiály, které by u nás odpovídaly spíše 2-3 jakosti a při horší kvalitě práce to často působí jako laická oprava.

Na druhou stranu denní výměna veškerého ložního prádla i ručníků, vzorně ustláno - i když bez /dnes docela běžných/ ozdůbek z ručníků či květin.

Strava a stravování  průměrně (3,7/5)

Je třeba srovnávat srovnatelné a pokud jste /jako já za posledních několik let/ "zmlsáni nabídkou v celém Karibiku, Řecku či SAE /kategorie ****/, budete zde zklamáni - ale na Egypt přijatelný standard. Je třeba mít na paměti, že pokrmy se prakticky vůbec nesolí při přípravě - dochutit si může každý dle libosti. Celková nabídka, zejména u snídaní, je opravdu chudší (1 stejný salám na 3 mísách, stejně tak sýr), nicméně na počkání palačinky s min. 3 polevami, sázená vejce + omelety, ingredience dle individuální volby. Slabinou je káva, pouze klasice Nescafé, "turek" či překapávaná ale nikoliv. Pouze 2 džusy z prášku, ale chutné a vychlazené, případně z čerstvého ovoce jen za 1,5 EUR (běžně až 3).

Docela šokem byla častá absence arabského chleba (placek), ostatní druhy pečiva - ač možná až 8 druhů - chutnají prakticky stále stejně.

Avizované "snacky" pak opravdu katastrofa, do zbylých houstiček /bochánků/ se nacpe zbylý sýr a salám, lepší je pečivo sladké, ale jelikož logicky zbývá to méně chutné...

Obědy + večere pak opět běžný standard /večeře malinko větší nabídka/, vždy ryba, kuře + hovězí (to je často bez chuti a polostudené /vždy../ se opravdu přežvykuje). Jako přílohy rýže, brambory na různý způsob a těstoviny - ty si mnozí pochvalovali nejvíc. Standardní zeleniny, zčásti teplé, zčásti studené, a 3-4 míchané saláty - bohužel právě zde absence jakéhokoliv popisu, takže zbývá metoda ochutnávání miniporcí.

Značně překvapilo, že jsem za celou dobu neobjevil Falafel, což je v podstatě jejich národní jídlo !

Pro méně náročné je k dispozici malý teplý bufet na pláži, 1 teplé jídlo na grilu /kofta, kuřecí paličky) + hranolky /výborné/, směs teplé zeleniny + 5-6 druhů syrové, největší výhodou je, že se dá konzumovat bez "dresscode" - klidně v plavkách.

Odpolední snack rovněž "pod psa" a velkou slabinou je zmrzlina - 2 kopečky na osobu a i když si myslím, že přes 50 % hostů na ni nejde, ani dětem nepřidají.

Nápoje veškeré rozlévané, občas překvapí teplotní rozdíly - ale zatímco čaj + kávu si musí každý připravit sám, se vším ostatním (mimo vody) se musí u všech barů obrátit na obsluhu. Dělají i několik (alko i nealko) drinků, ale kvalita jejich alkoholů je opravdu podprůměrná. Nedovedu si představit, jak by barmani stíhali při plném obsazení hotelu - kritická je zejména doba při západu slunce, kdy se zavírají bary u vody a vše se přesouvá do jediného v lobby - když zde stojí ve frontě 3 lidé a 4. si dělá samoobslužně kávu, je bar již přeplněný ! Použití nápojového skla je striktně omezeno na jídelnu + lobby, snad jen v případě fotbalových přenosů promítaných na velké pláno na terase před hlavním vchodem tolerují vynášení skla ven...

Zklamáním restaurace "a la card", obě 2 (libanonská i mořská) jsou za poplatek (15 EUR) a možná i proto nebyly za celý týden vůbec nikým využity - to je velká slabina !!!

Vybavení, služby a personál hotelu  průměrně (3,9/5)

Vybavení hotelu je slušné, vše v popiskách CK je opravdu zde, sporná je ovšem kvalita výbavy a její plná využitelnost. Díky tomu je o využití menší zájem a kvůli 1-2 osobám se přece nevyplatí posilovnu /ihned/ otevírat.... Další nabídka je zpoplatněná (masáže, sauna) a ani zde není moc velký zájem - takže jde spíš o snahu vyrovnat se nabídce než to opravdu aktivně provozovat...

Naopak velmi kladně hodnotím hotelové služby, kromě recepce je v loby ještě několik hodin denně k dispozici objednávka TAXI, potápěčských sportů a hlavně Češka, která denně ověřuje spokojenost s pokoji, stravou i službami obecně - pokud za ní nezajdete sami, nejpozději do 24 hodin si Vás sama najde, klidně i na pláži. Buzení telefonem vždy přesné, alespoň lámanou češtinou - jen obsah "lunchpocket" je docela trapný.

Místní boys, starající se o úklid pokoje, jsou usměvaví, vstřícní a rozhodně se vyplatí dát malý bakšiš (2-3 USD/EUR) i v průběhu pobytu - pak se objeví i nová PET s vodou či pozdní večeře navíc (a nic na tom nemění, že jde o zbytky ze snacků..., alespoň sladké zákusky přijdou k chuti).

Pláž a moře  průměrně (4,3/5)

Tak pláž mne trošku, spíš trošku víc, zklamala ! Je sice na konci poměrně velké přírodní zátoky, ale bohužel téměř přesně jako trychtýř, otevřený nálevkou tak, aby 90 % větru bylo odváděno přes hlavní ležení. Přístup je přes silnici, v běžné denní době je přechod obsluhován strážným, který ručí za to, že nevlítnete pod auto (zejména z jihu je blízko horizont a rychlost i vzdálenost se špatně odhaduje - a když jste ještě oslněni...). Pokračuje se cca 200 m upravenou cestou a při větším větru se jde v předklonu (menší děti raději držet ...).

Na pláži běžné slunečníky a dřevěná lehátka s matracemi, na všem se bohužel silně podepisuje agresivní podnebí - konstrukce slunečníků je rezatá jak liška a provazy, jímž jsou hlavní části omotány, jsou tak zpuchřelé, že se i samy rozpadají. Velmi potřebné jsou protivětrné zástěny, jen cca 10 % jich je novějších a mnohdy si je lidé zdvojují - je to často opravdu zapotřebí.

Vstup do moře je velmi pozvolný, i za max. přílivu je třeba jít nejméně 50-60 m, aby se dalo plavat. Rozhodně je vhodná obuv do vody, paradoxně nejvíce na okraji /ostré zbytky lastur a škeblí, i kamínky/ a potom na okraji korálového útesu, kde se mísy větší kameny se zarostlými korály. Pásmo uprostřed je velejemný písek, až blátíčko, sebemenší pohyb jej snadno zvíří a jelikož je vlivem větru hladina téměř neustále zvlněná, přímo není téměř nic vidět.

Zdarma jsou k zapůjčení šnorchlovací brýle i celé neoprény - ale ne /běžně/ ploutve (ale zřejmě proto, že by se musely nasazovat až u zlomu bariéry). Při šnorchlování podél útesu nebo k vymezené hranici /hlídá ji "dohled"/ je sice dost k vidění, ale zažil jsem i místa, kdy rybky přijedou sami k vám.... tady občas párek trnuch a hlouběji lze zahlédnout želvy - pro to správné šnorchlování je vhodné si zaplatit krátké výlety do okolí, již od 30 EUR.

Plusem pláže je, že se tam pohybují max. 4 prodejci jiných aktivit a neobtěžují 2x za hodinu, cena za výlet 4kolkou nebo lepší šnorchling je i na 50 % nabídky přes CK...

K dispozici plážový bar, v době obědů teplý /a chutný/ snack - pouze zde se peče ten klasický arabský chléb - pochopitelně i WC (arabské úrovně...) a možnost výměny plážových osušek. Animační tým se snaží o sportovní aktivity, ale úspěch má většinou jen dopolední strečink a odpolední beachvolejbal. Samoobslužně něco jako pétanque a 1 šipka pro házení na terč.

Animátoři se solidně postarají o dítka třeba i na 2 hodiny, v týmu je 1 Češka a arabské "kápo" se též česky obstojně dorozumí - tohle zcela bez obav.

Obrovským plusem pro mne bylo, že zde - na rozdíl od hotelových bazénů - neřve hudba a nevyskytují se žádní Rusové !!!

Okolí hotelu  průměrně (3,3/5)

Okolí hotelu, je - jako u 95 % jiných resortů - tvořeno přechodem mořského pobřeží v poušť a v kombinaci se stopami stavebních prací. Vydáte-li se pěšky, stále písek, písek, stavební suť a všudypřítomný nepořádek (zejména barevné igelitové pytle by si mohli dát do státní vlajky...). Severněji jde snadno dojít k dalším letoviskům (mají stejné osušky i podobné náramky a při troše drzosti lze popít i v jejich plážovém baru..), jižně jen k dalšímu z nesčetných rozestavěných letovisek. Někde uprostřed je malinká miniplážička s až 30 cm vrstvou vyplavených lastur, mušlí a šneků (i 20 cm, i když převážně poškozených) - z toho ale bohužel nic nemůžete vyvézt ! Na tomto místě je nádherný východ slunce, při jasném obloze se doslova vylupuje z moře.

Do okolí hotelu by se asi dala začlenit i malá obchodní zóna (i když je v podstatě součástí), je to ale opravdu jen pár obchůdků s obvyklým arabským sortimentem a nyní mimo sezonu ani nejsou všechny obsazeny či vůbec otevřeny - nelze ani příliš usmlouvat cenu, prostě není konkurence.

Celkový dojem  průměrně (3,9/5)

Jak jsem uvedl již v úvodu, **** určitě NE ! Na druhou stranu je to ale nadstandardní ***, takže (zvláště pro katalogy českých CK) by asi bylo objektivní ***+

Čechy je asi hotel oblíben dost, své nástěnky tu mají všechny CK z TOP 4 a téměř denně se objevují noví návštěvníci CZ/SK.

Určitě by stálo za to, zlepšit údržbu a rychleji reagovat na případné problémy, ale jinak to považuji za velmi slušný kompromis "za relativně málo peněz dost slušné muziky" a hlavně oceňuji klidnou a přátelskou atmosféru.

Tento hotel bych doporučil(a) svým nejlepším kamarádům doporučuje 114
z 151 recenzentů

Hotel je vhodný pro:

  • Pro rodiny s dětmi
  • Pro osoby toužící po klidu a odpočinku

Tato recenze je osobním názorem jejího autora a server Recenze.cz ani jeho provozovatel nenese žádnou odpovědnost za její obsah či pravdivost.

« předchozí recenze hotelu další recenze hotelu »

Komentáře

bm: Aurora - 21. 3. 2017 7:19

pan Milan z Chrudimi ,velike diky za spickove info o hotelu Ani Hanzelka a Zikmund by to lepe nenapsal Na rozdil od ostatnich dopisovatelu jste napsal fakta s cisly V Egypte mam absolvovano 8 pobytu,ale na snorchlovani zustava 1* Sharm Resort v roce 2015 kveten 15 dnu za 15 tisic AI a vse bylo OK v nasledujicim roce se zmenil Manager a jidlo slabsi cena vykon opet vynikajici kveten a cerven od eti.sk reagovat
Přidat komentář

Napište vlastní recenzi do tohoto hotelu

Umístění hotelu

Marsa Alam - nejlepší hotely

Obchodní podmínky

Provozovatel serveru www.recenze.cz, Zájezdy.cz, a.s. (dále jen Provozovatel), si vyhrazuje právo odstranit fotografie, obrázky, výrazy, slova či příspěvky, které odporují dobrým mravům (např. obsahují vulgární výrazy, nadávky, rasistické, xenofobní či šovinistické narážky, u fotografií či obrázků pak takové, které jakkoli souvisejí s pornografií), porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno Provozovatele, jeho obchodních partnerů nebo některého z uživatelů tohoto serveru, dále textové i obrazové příspěvky obsahující nabídky komerčního charakteru či jinak zneužívající možnosti propagace. Provozovatel si dále vyhrazuje právo nezobrazovat jména a příjmení uváděných osob, názvy cestovních kanceláří a cestovních agentur. Děkujeme za pochopení.

Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah či pravdivost recenzí. Autor recenze garantuje Provozovateli, že má práva ke zveřejnění jakýchkoliv obrázků či fotografií, které k recenzi přidal a zároveň tímto uděluje souhlas Provozovateli k jejich zveřejnění na internetu a využití v reklamních a propagačních materiálech.

Souhlasem s "Podmínkami vložení recenze hotelu" dává autor recenze rovněž souhlas se zařazením svého jména, příjmení a e-mailové adresy do zákaznického systému Provozovatele (čl. X Obchodních podmínek https://www.zajezdy.cz/informace/obchodni-podminky/), pakliže ještě není jeho zákazníkem.

Provozovatel prohlašuje, že chrání osobní údaje svých zákazníků, které v souvislosti se svou činností získá, a zaručuje jejich plnou ochranu v rámci těchto podmínek a platných právních předpisů.

Zájezdy.cz, a.s.

Podrobné hledání