Napsat recenzi

Nějaké výkyvy, ale celkově slušný standard 4*

Recenze hotelu Imperial Shams Abu Soma Resort ***** (Egypt - Hurghada - Safaga)

Hodnocení:
průměrně: 3,4/5
Vloženo:
Pobyt: listopad 2021
Přečteno: 779x
Recenze se líbila: 130 čtenářům
Fotografie: 9
Videa: 0
Komentáře: 1
  • Hlavní vchod (ani příjezd) sice asi moc neohromí... Hlavní vchod (ani příjezd) sice asi moc neohromí...
  • ale hala, i celé spol.prostory, již působí solidností... ale hala, i celé spol.prostory, již působí solidností...
  • a i běžný DBL pokoj je velmi prostorný a i běžný DBL pokoj je velmi prostorný
  • Venkovní jídelna, kde se odehrává i většina večerních animačních programů Venkovní jídelna, kde se odehrává i většina večerních animačních programů
  • Východ slunce lze pozorovat z mnoha pokojů přímo Východ slunce lze pozorovat z mnoha pokojů přímo
  • Plážový/bazénový bar a vnitřní část hotelu Plážový/bazénový bar a vnitřní část hotelu
  • Výrazně oddělená dětská část (mělký bazén a kids club) Výrazně oddělená dětská část (mělký bazén a kids club)
  • poměrně široká pláž, využitelná v celém areálu Shams rersortu poměrně široká pláž, využitelná v celém areálu Shams rersortu
  • a dál už nic ! (tedy plot, písek a stavební odpad) a dál už nic ! (tedy plot, písek a stavební odpad)

Jako poměrně často - nepřesnosti v názvu, resp. klasifikaci ! SHAMS Resort je docela veliký komplex tří samostatných hotelů, odstupňovaných úrovněmi - já zde hodnotím primárně ten (i polohou) prostřední, zkráceně nazývaný IMPERIAL SHAMS, již nějakou dobu zařazen v kategorii "jen" 4*. Je sice možno využívat téměř celé pobřežní prostranství areálu společně, ovšem vnitřní prostory, jídelny, bary a další služby vždy jen k tomu místně příslušnému...

I přes /občasné/ dílčí výkyvy v jednotlivých aspektech jde velmi slušný standard 4*, přestože rozhodně hotel pamatuje i výrazně lepší časy - kdysi to musela být opravdu místní špička - i dnešní provoz je dle mého názoru na velmi slušné úrovno své kategorie.

Ubytování  průměrně (3,7/5)

Jedny z nejprostornějších pokojů, jež jsem kdy zažil - i ty nejmenší /4.+5.podlaží/ odhaduji na bezmála 50 m2, k tomu ještě slušný balkon či dokonce terasa. V klasickém DBL jsem měl k dispozici i sedací soupravu 1+1+2, pro každou osobu samostatná skříň, společná komoda s úložnými prostory /v jedné části lednice/ - masivní nábytek opravdu připomínal doby britského impéria... SGL lůžka úctyhodné šíře 110 cm. Klimatizace ještě s pouze manuálním ovládáním + možností úplného vypnutí z postelí, snad jen trochu hlučnější proti těm dnešním (ale usnul jsem i za chodu).

Též koupelna rozměrná, a rovněž asi špička v době vzniku - dnes je spíše záporem, že není k dispozici sprchový kout, ale pouze vana - docela úzká a sprcha má pouze mírně natáčecí hlavici s pevnou instalací. Šokovala mne funkční zatahovací sňůra na prádlo přes vanu, ale po jejím vytažení se již nešlo otočit, aniž byste se nalepili na závěs - dnes již spíše plátěný a rozhodně ne vodoodpudivý... V denní době bez problémů náběh studené i teplé vody, trochu horší to bylo v noci /po náratu z celodenního výletu + před transferem k odletu/, kdy tekla jen vlažná.

Po mírné urgenci u pokojského byly obratem doplněny i kosmetické ingredience (mýdélko, sprchový gel, šampon i kondicionér - vše se znakem hotelu a i jako SGL mi bez problémů nechával ručníky pro 2 osoby, jeden jsem používal jako předložku, která kupodivu asi běžnou součástí výbavy nebyla).

Celkově úklid vyhovující, uvniř se podlaha vždy leskla a bylo znát i použití prachovky /tedy nezkoumáte-li rohy vnitřních prostor/, prakticky obden mi byla nabízena další láhev vody (v programu je pouze jediná po příjezdu) a za motivační 1 USD se objevila na vzorně ustlané posteli i ručníková labuťka.

Slabinou jsou vstupní dveře - jednak je evidentní, že patentní zámky byly doplněny až dodatečně - a na mnoha dveřích to vypadá na násilný vstup..., ale jelikož je madlo pro zaklapnutí umístěno uprostřed /nikoliv u zámku/, způsobí to, že 90 % hostů opakovaně zvyšuje sílu tahu, až to silně bouchne a opravdu zaklapne /vzhledem k téměř nonstop provozu baru v lobby bylo těch zvukových efektů občas až příliš/.

Strava a stravování  průměrně (3,2/5)

Zpočátku /přiletěl jsem v SO dopoledne/ jsem měl pocit, že vaří kuchař ze školní jídelny - od polévek přes masa i přílohy se mi to zdálo hrozně mdlé, ale hned v PO nastal razantní obrat a opravdu i chutnalo - téměř vše, až na některé místní speciality (egyptské snídaňové fazole fakt nedám, stejně jako teplou mléčnou rýži).

Jak je bohužel již tradicí, jde spíše o jídelnu - neb obsluha se omezuje na pár vyvolených, jež jsou ochotni u každého jídla obětovat motivační obrázky s US prezidenty (a to převážně do ručky, nestačí do kasičky u vchodu..).

Snídaňová nabídka je sice obecně široká, ale bohužel stále stejná - a mně osobně citelně chyběla míchaná vejce. Např. ovšem pečiva jsem napočítal 18 druhů a vůbec nevadí, že jde o 3 stejné základy v mnoha variacích tvarů a posypů (před 2 měsíci v Řecku nás majitelka držela na 1 druhu toastového chleba + 1 /neplněném/ croasantu... a ta delegátská "nána"(od fišerů) to vyhodnotila, že je vše v pořádku).

Obědová nabídka prakticky stejného rozsahu, jako večerní - pouze se v poledne negrilovalo venku a večer ještě přibývaly další ingredience studené a sladké kuchyně.

V podstatě bylo ke každému jídlu na výbět z kuřete, hovězího /obden mletého/ a ryby, i když převážně asi stále stejný druh - tučnější, ale v různých variantách obalení. Možná mohlo být trochu více ovoce, ale ve stálé nabídce malé banány, guáve a řezy z pomerančů, zpočátku i kaki (v zemi EU jsem zažil i celý týden na melounu 3.jakosti).

Velmi dobrá je stravovací kapacita, kromě vlastní jídelny, rozdělené na 3 části je možno jíst v předsálí, případně venku /zde si tedy musíte vzít uvnitř příbor i ubrousky/, ale je dobré, že se tvoří minimální fronty, jak na individuání, případně řízený odběr, tak další příchozí na místo obecně. Mě se osvědčilo na snídani cca 20 min. po zahájení /to už opadá fronta před omeletami/, na oběd přibližně v polovině výdeje (tedy až ke 14:00) a na večeři nejdříve ke 20:00. Volný stůl se najde vždy, občas musíte odchytit nějakého talířonosiče, aby vám prostřel, případně se obsloužit zcela sami - stanoviště s jídelním náčiním jsou nejméně tři).

Kromě hlavní jídelny se podával i mini snack /něco jako hot-dog, ale kombinovaný s burgerem/ + hranolky u venkovního bazénu a odpolední zákusky v kavárně za lobby, ale to bylo opravdu víceméně "na oko", označení bufet asi odpovídá přesněji... Vymakané je to se zmrzlinou, aby dítka neotravovala v jídelně, zmrzlina se podává venku, u dětského bazénu a neobtěžují se tím strávníci v jídelně.

Za velké plus považuji pak nonstop provoz hlavního hotelového baru, nealko nápoje opravdu bez vyjímky 24/7, s alkoholickými drinky je pak pauza od 6:00 do 10:00. Snad jen fakt, že se sice nápoje zde snaží primárně servírovat do skla, ale jak dojde /naplní se kapacita před pultem/, dostanete třeba čaj do voskového kelímku a "panáka" do plastového pohárku, je docela trapné - zvlášť pokud si ten v řadě před vámi odnáší plato se skleničkami na nožce.

Vybavení, služby a personál hotelu  průměrně (3,4/5)

Vybavení i služby asi jen za 3*, zčásti je to ovlivněno i anticovidovými opatřeními, ale personál se podle mne z 90% zaslouží 5*. Jako všude v EG jde o muže, rozhodně převažují mladší ročníky a s trochou motivace (předem počítám s tím, že 10-15 USD prostě padne na bakšiše, ve naprosté většině případů si je zaslouží právem) se jejich vstřícnost i výkon dále zvyšuje..

Pak jsou tam pochopitelně i ti, kteří až trochu otravují s nabídkou služeb, o něž nemám zájem (masáže, sport. aktivity hotelu), ale obvykle je stačilo odmítnout jednou...

Na personálu je mi velmi sympatické, že pár frází ovládají v několika /i 5-6/ jazycích a když jsem se jednou trochu zasekl při komunikaci v recepci, ochotně přispěchal mladý barman, s nímž jsem občas prohodil pár slov během předvečerních drinků a za pomoci dalších dvou jazyků uvedl vše na pravou míru.

Hodně hostů zajímají animační programy, já jsem v tom výjimkou a naopak je vůbec nevyhledávám.. nicméně přehlédnout nejdou. Zde docela oceňuji, že nabídka nebyla příliš vtíravá /agresivní/, zvukové produkce nebyly - až na krátkodobé výjimky - nadměrně hlučné, měli i docela pevný rozvrh a po 22. hodině byl již převážně klid /ve venkovním prostoru/. Animace po pochopitelně zaměřují na převažující národnosti, takže zde téměř vždy dvojjazyčné moderování (AJ+RJ), ale objektivně musím říci, že i Rusové se chovali velice slušně a např. byli schopni respektovat frontu u baru...

K vybavení jistě patří i bazény - zde ale nemohu referovat, jelikož jsem vstup do nich /včetně mělkého dětského/ vzdal kvůli teplotě vody - připadala mi podstatně studenější, než tekoucí z vodovodu. Nepříjemné je i to, že na oba hlavní bazény svítí slunko jen dopoledne a v časném odpoledni je ve stínu jak hladina, tak převážná část lehátek (asi při stavbě areálu opravdu nepočítali s celoročním provozem).

Za největší nedostatek považuji placený (a ne zrovna levně...) Internet a obecně i horší pokrytí mobilním datovým signálem /za což sice hotel nemůže, ale právě proto by mohl nabízet něco jako datové balíčky přes wi-fi pro své hosty !/

Pláž a moře  průměrně (4,1/5)

Tady bohužel trochu zklamání, ale nikoliv z faktorů, jež může hotel ovlivnit, ale z té nejobecnější stránky ! Moře čisté, průzračné, relativně teplé - ale celá zátoka, na níž je rozložen areál /všech tří resortů Shams/, je prostě jedna veliká sedací vana. Je to sice možná dobré pro malá dítka, ale ta tam téměř nebyla... ale dospělý vleze do vody, po 3 m ji má po kolena a pak již jen závisí ta režimu příli/odliv, jestli si dokáže namočit plavky celé, nebo jen odspodu. Dalších 50-70 m je sklon dna v úrovni promile a když dojdete až k bojkám, vymezujícím prostor pro koupající se a kit-surfaře, stále nejste ponořeni víc jak nad pas. Trochu lepší je situace brzy zrána - naopak odpoledne nemá smysl chodit dál, jen si najít brázdu a sednout, případně kleknout. Na plavání to fakt nebylo, a to i kvůli hladině - čerstvý vítr hladinu zvlní tak, že připomíná přeplněný bazén.

S ležením v prvé řadě, třeba i jen 2 m od moře, se pochopitelně čile "obchoduje", dokonce i v češtině je uveden zákaz rezervací před 7.ranní, ale ten byznys si řídí ve své režii beachboy... celé 2 dny jsem ležel hned ve druhé řadě a přímo přede mnou byl 1 slunečník úplně neobsazen po celou dobu, ač na něm položeny 2 čisté plážové osušky. Ale místo se najde vždy, s výjimkou klidové zóny u 5* části hotelu /je oddělena/ je k dispozici více než 500 m šíře pobřeží, místy je řad slunečníků až 7 (a kdo se chce slunit, nemá spát až do oběda).

Na leženích pak asi mnohé překvapí typ a stáří lehátek, potažmo matrací - i ty jistě pamatují počátky hotelu. Lehátka jsou dřevěná a těžká, i D senioři s nimi mají potíže při natáčení. Povrch matrací je značně popraskaný a u mnohých jsou prasklé pásky, pod něž se zasunují osušky, aby neodlétly, ale ten boy to vždy nějak založí. Osušky jsou naproti tomu převážně nové, měkké, savé, rozměrné a lze je měnit i denně.

Okolí hotelu  průměrně (3,1/5)

Vlastní areál pochopitelně naklizen, udržován - za plotem ale v podstatě poušť, v nejbližším okolí s nezbytnými zbytky stavební suti. Rovněž příjezd žádná sláva - tady bylo kdysi v plánech něco jiného ... hlavní příjezd je společný i pro zásobování, pro zaměstnance i hosty a i když obyklý security point je standardem /a nezbytností/, ten prvý dojem zrovna příznivý není !

Též trochu zklamalo středisko jako takové, smysl vydat se pěšky má jen jižně, kde je rozestavěné (ale asi již dlouhou - a ještě dlouho bude) další hotelové centrum a kde asi bylo plánováno nějaký společensko-obchodní areál, bohužel z něj zůstaly jen fragmenty a stav nyní nedává moc šancí na pokračování záměrů. I těch pár funkčních krámků dělá místy dojem, že stavbu obsadili squateři...

Celkový dojem  průměrně (3,4/5)

Spokojenost určitě, možná trochu lítost, že jsem nemohl srovnat podobu před 25 lety... to by MOHL BÝT ten dojem ještě silnější. Asi nejvýstižnější výraz pro komplexnost popisu se opravdu hodí pojem příjemná NOSTALGIE a naopak se plně potvrzuje přísloví "všechna sláva, polní tráva".

FOTO doplním jako obvykle poté, co je zpracuji na slušnějším PC. Původně jsem se chtěl pokusit o víceméně ON-LINE recenzi přímo za pobytu, ale znemožnila mi to cena wi-fi připojení na Internet (a i jeho kvalita...).

Tento hotel bych doporučil(a) svým nejlepším kamarádům doporučuje 47
z 83 recenzentů

Hotel je vhodný pro:

  • Pro rodiny s dětmi
  • Pro osoby toužící po klidu a odpočinku
  • Pro starší a méně pohyblivé osoby

Tato recenze je osobním názorem jejího autora a server Recenze.cz ani jeho provozovatel nenese žádnou odpovědnost za její obsah či pravdivost.

« předchozí recenze hotelu další recenze hotelu »

Komentáře

mm: Pěkná reportaz - 28. 11. 2021 9:05

Vloni na MDŽ týden v Shams Safaga za 5 tisíc , do vašeho hotelu jsme chodili na masáže a k holícím Areál byl nádherný park ,ale voda studená takže žádné koupání. Pak byl konec s cestováním . No a 21 měsíců sedíme doma . Jinak špičkové výlety nabízí xxx v Praze , Lenka G. poradili nám to lidé z SK .Raději hotel levnější a k tomu fakultativní výlety reagovat
Přidat komentář

Napište vlastní recenzi do tohoto hotelu

Umístění hotelu

Hurghada - nejlepší hotely

Top nabídky dovolené

Obchodní podmínky

Provozovatel serveru www.recenze.cz, Zájezdy.cz, a.s. (dále jen Provozovatel), si vyhrazuje právo odstranit fotografie, obrázky, výrazy, slova či příspěvky, které odporují dobrým mravům (např. obsahují vulgární výrazy, nadávky, rasistické, xenofobní či šovinistické narážky, u fotografií či obrázků pak takové, které jakkoli souvisejí s pornografií), porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno Provozovatele, jeho obchodních partnerů nebo některého z uživatelů tohoto serveru, dále textové i obrazové příspěvky obsahující nabídky komerčního charakteru či jinak zneužívající možnosti propagace. Provozovatel si dále vyhrazuje právo nezobrazovat jména a příjmení uváděných osob, názvy cestovních kanceláří a cestovních agentur. Děkujeme za pochopení.

Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah či pravdivost recenzí. Autor recenze garantuje Provozovateli, že má práva ke zveřejnění jakýchkoliv obrázků či fotografií, které k recenzi přidal a zároveň tímto uděluje souhlas Provozovateli k jejich zveřejnění na internetu a využití v reklamních a propagačních materiálech.

Souhlasem s "Podmínkami vložení recenze hotelu" dává autor recenze rovněž souhlas se zařazením svého jména, příjmení a e-mailové adresy do zákaznického systému Provozovatele (čl. X Obchodních podmínek https://www.zajezdy.cz/informace/obchodni-podminky/), pakliže ještě není jeho zákazníkem.

Provozovatel prohlašuje, že chrání osobní údaje svých zákazníků, které v souvislosti se svou činností získá, a zaručuje jejich plnou ochranu v rámci těchto podmínek a platných právních předpisů.

Zájezdy.cz, a.s.

Podrobné hledání