Napsat recenzi

Vcelku OK, ale hodně paradoxů

Recenze hotelu Radisson Blu Resort Saidia Beach Resort ***** (Maroko - Saidia - Saidia)

Hodnocení:
průměrně: 4/5
Vloženo:
Pobyt: září 2022
Přečteno: 170x
Recenze se líbila: 110 čtenářům
Fotografie: 12
Videa: 0
Komentáře: 0
  • hlavní vstup hlavní vstup
  • hlavní bazén se sladkou vodou hlavní bazén se sladkou vodou
  • výhled na centrální vnitřní prostor výhled na centrální vnitřní prostor
  • jeden z několika ubytovacích traktů jeden z několika ubytovacích traktů
  • denní snack bar... denní snack bar...
  • ...v pozdní sezoně jediné rušnější místečko ...v pozdní sezoně jediné rušnější místečko
  • pohled na areál z pobřežní promenády pohled na areál z pobřežní promenády
  • vyhrazená hotelová pláž, ale bez jakéhokoliv zázemí... vyhrazená hotelová pláž, ale bez jakéhokoliv zázemí...
  • ...i zde prakticky liduprázdno ...i zde prakticky liduprázdno
  • a ani v moři nikdo... a ani v moři nikdo...
  • ...konečně pár živých tvorů ...konečně pár živých tvorů
  • zahradní nábytek je snad konfiskát po fr.cizinecké legii, neznám nic nepohodlnějšího zahradní nábytek je snad konfiskát po fr.cizinecké legii, neznám nic nepohodlnějšího

Ano, výsledné hodnocení určitě kladné, ale přece jenom v úplném závěru sezony se již hodně projevovala dílčí omezení, vzhledem k minimální obsazenosti. Poslední turnus českých CK je v podstatě předzvěst brzkého uzavření hotelu.... I s akceptací tohoto faktu je pak celkový efekt nižší, dle mého názoru spíš velice dobrá 4* - přece jenom mám pár skutečných 5* za sebou a ten rozdíl byl markantní. Nicméně jsem tam pobýval v uvedeném čase a mé hodnocení je právě k této době vztažené.

Ubytování  průměrně (4,2/5)

Tady opravdu 5* bez váhání, zejména za vybavenost pokojů - i když informaci, že hotel má za sebou jen 5 krátkých (červen až září) sezon, jsem dlouho odmítal věřit - zatímco obývací část pokoje skutečně jako nová, na koupelnových obkladech a zejména bateriích, sprchové zástěně a dalších kovových částech koupelnu bych to odhadoval tak na 10 let provozu...

Úklid denně vzorný, byť dílem docela pozdní a přes opakované pokusy, že jako SGL nepotřebuji kompletní dvoulůžko, bylo vše znovu a znovu upravováno pro DBL. Vynikající systém ovládání světel - nutná sice KEY card ve snímači, ale bez vložení jde např. i TV (a pochopitelně lednice) i KLIMA a na totální zhasnutí je vypínač vždy u každé strany lůžka - to bylo dobré. Trochu zvláštní ovladač klimatizace, ukazuje jen aktuální teplotu a nastavuje se, po desetinkách, rozdíl +/- od té výchozí a pak již jen 3 rychlosti ventilátoru a jen prvá je velice tichounká a ležíce v posteli téměř nevnímatelná. Potíž je v tom, že když je balkon ozářen zapadajícím sluncem, pocitová teplota je výrazně vyšší, než nastavená.

Jenom nechápu, proč v téměř prázdném hotelu nás (Čechy) ubytovali v prakticky nejvzdálenějším traktu, prakticky nejdále od všeho.... i když možná proto, že při hodně pozdním check-inn se nás pokusili, ač vybaveni vouchery od CK, znovu zkasírovat za celý pobyt a my se nedali...

Strava a stravování  průměrně (4,2/5)

Za formu a převážně i chuťovou stránku opět 5*, ovšem rozmanitost a šíře nabídky /s výjimkou víkendu, kdy se krátkodobě zvýšila obsazenost/ a bohužel dost často i teplotu části pokrmů určitě jen 4* a to místy ještě tak tak. Rovněž fakt, že s nápoji je jen částečná obsluha (téměř kompletní samoobsluha ráno i v poledne, jen večer pravidelný dotaz...) a nefungoval žádný automat na nápoje - vše vlastním odběrem PET lahví, to k 5* moc nesedí a to personál měl v naprosté většině značnou přesilovku nad hosty, kolikrát i 3:1. Rovněž nic moc jejich profesionalita, 90 % jsou brigádníci a byť to z 99 % nahrazují srdečností a ochotou, obsluha jedné větší rodinky jim dává dost zabrat (na tácku max. 3 sklenky vína, s nealko jdou zvlášť a s kávou již odkážou na bary !). Též značně překvapilo, že kromě vinných sklenic vše ostatní plastové a s jedinou výjimkou jste museli vystačit s jednou příborovou sadou - dle té výjimky v So večer pak velmi pravděpodobně sadou dezertní... Též kávová lžička byla vzácnost, že by špatné zkušenosti s českými hosty ? (ale nedali je pokaždé ani Frantíkům). Velké plus za nabídku vín, všechny (3) druhy byly nalévány z originálních lahví, paradoxně měli ale nejvíce vychlazené červené.

Skutečný profík ovšem musel být šéfkuchař i jeho pomocníci - způsob aranžmá byl až michlellinský a vůbec nevadilo, že si zejména u sladkostí silně pomáhali barvením surovin.

Plusem pak určitě velmi dlouhé doby výdeje, ale např. u snídaní náběh do plného provozu až po 30-45 min., u pozdních večeří (až do 22:30) pak v závěru šlo spíše o druhé, studené večeře... teplé /horké/ opravdu jen večerní polévky a část "tádžinů" - tahle forma servírování mi opravdu vyhovuje, i když dost překvapilo množství oleje na dně mís a to i u zeleniny. Z masité části převažovalo kuře a lamb, kupodivu méně ryby /a ještě mizerně vyfiletované/, naopak nescházely produkty sea-food a nešlo rozhodně o odřezky, později je pak ovšem redukovali spíše na ozdoby...

Ze dvou restauraci A la card v provozu jen jediná, španělská - sice bez jakéhokoliv objednání, ale co dělat, když ji za celý večer navštíví 3 osoby. Menu nebylo špatné, jen hodně, hodně mastné a po dalších 90 min. jsem se šel dorazit do běžné jídelny.

Trochu zklamání z barů - v provozu již jen 2 venkovní, sice necelých 20 m od sebe, ale pivko - jen minilahvličky 0,24 l v jednom a vždy jsem musel tvrdošíjně bojovat o to, že si těch dalších 5 ks budu otvírat dle potřeby sám. Též se stávalo, že v jednom baru došel gin, tak mne odeslali do druhého (jednou tam dokonce sami došli), ale pro kostku ledu jsem musel zpět do prvního. Naopak se nikdy nestalo, že bych musel čekat frontu na objednávku, spíš jen na to, kdo první vyleze ze zámezí - ale skutečně reagovali rychle s úsměvy.

Já to sice skoro nevyužívám, ale avizovaný snack byl snad skoro celodenní a i když to jsou převážně suroviny zbylé po snídaních, odpoledne se objevovala nabídka, z níž šlo složit něco jako burgery, s průměrnou oblohou - toto hojně využívají zejména arabští návštěvníci a vůbec na sobě nešetří /kupodivu to ale na nich není moc vidět/.

Neočekávejte žádné balíčky při celodenních aktivitách mimo, při jediném výletu byl snídaňový set poskytnut údajně pořádající agenturou, ale obsah byl trapný i pro sociální péči v Chanově... ale za to hotel skutečně nemůže.

Vybavení, služby a personál hotelu  průměrně (4,1/5)

Spokojenost ano, ale... netuším, jak by to v okolí bazénu vypadalo při plné obsazenosti hotelu - lehátek tak 60 ks (+ dalších cca 40 v /již uzavřených zónách VIP + dětské/), dalších max. 75 na ohrazené části pláže. Zde jsem ovšem trávil mnoho hodin zcela sám, resp. za formálního dohledu téměř neustále podřimujícího beach boye.

Mnohokrát opakovaný problém prodávajících CK je fakt, že scházejí informace. O dalších možnostech se neuvádí naprosto nic v oficiálním letáčku a delegátka byla velmi podrobně seznámena jenom se sousedním hotelem - vzhledem k jazykové bariéře (prvý světový jazyk je zde francouzština, ne všechen personál zvládá dostatečně AJ), takže jediné obecné infotablo u recepce je téměř k ničemu. Ale ono bylo opravdu již téměř vše redukováno na "dojížděcí" provoz a žádné nadstandardní nabídky se nekonaly, natož pak ty agresivnější....

Personál naprosto převážně OK, usměvaví, zdravící /či odpovídající/ mladí lidé, jen je hodně znát, že jde převážně o sezónní brigádníky - proti této metodě zajištění pracovních sil nemám vůbec nic. Spíš mne občas jen trochu znervózňovalo, že jich bylo mnohem více než hostů, zejména v pozdějším odpoledni se shlukovali v zázemí barů a čekali na nástup k další činnosti.... jsou to stále Arabové /sem tam Berbeři/, u nichž je mechanismus výkonu práce hodně odlišný od evropských standardů.

Plusem je režim plážových osušek, žádné kauce - prostě si řeknete, kolik jich chcete a můžete ji nechat ležet kdekoliv, i z pokojů ty použité (= rozbalené) uklidí. Chcete-li ji ovšem použít brzy ráno, musíte si ji schovat - výdejní buňka otevírá až s bary, po 10.hodině.

Ač je jinak areál docela slušně uzpůsoben pro pohyb méně pohyblivých osob (na třípodlažní objekt je i množství výtahů), je až s podivem, kolik je malých schůdečků na hlavních "trasách" - např. 1 m za patou schodiště je 7 cm schůdek a o 3 m dál je stejný zpět při východu do venkovních prostor...

Pláž a moře  průměrně (3,7/5)

Za mne určitě vyhovující, ale nebudu se divit hodnocení, že je to pod psa.... Pláž široká, po těch letech s českými CK již nepřekvapí fakt, že vchod na pláž je skutečně cca 20 m přes /liduprázdnou/ promenádu, ale k vyhrazenému hotelovému "ležení" je dalších 150 m, zčásti po dřevěném, později písečném, chodníčku mezi dunkami s křovisky a poléhavou vegetací a potom přes hlubší písek /hned na kraji si musíte zvolit, zda se vydáte vpravo podle šipky Plage, nebo vlevo, opět po šipce Plage/ a od toho ležení je dalších 100 m k hraně moře a dalších 100 m, než máte vodu alespoň po prsa. Každý den se bohužel trochu zvyšovala intenzita větru, jež působí velmi hustý sled přílivových vlnek, tyto se na širokém otevřeném pobřeží lámou značně nepravidelně a plavat se téměř nedá.

Jak už jsem uvedl výše, častokrát jsem tam byl zcela sám, případně další čeští návštěvníci tvořili více než 80 % slunících se - ostatní národnosti zpravidla vyhnal vítr a patrně též naprostá absence jakéhokoliv zámezí. Kromě opotřebovanějších plastových lehátek a slunečníků, sice z přírodního materiálu, ale na kovové konstrukci tam byl jeden plastový pytel na odpadky a dvě hliněné kanopy, patrně též jako koše - připadal jsem si jako kdysi na německé Rujaně týden po skončení letních prázdnin celého socialistického bloku. Moře sice ještě poměrně teplé, je to vždy o rozdílu, jak jste nahřáti od slunka.

Prakticky neotravují žádní prodejci /čehokoliv/, zpočátku alespoň okolo procházel chlapík se dvěma velbloudy a "parkoval" je o cca 300 dál, kde bylo další hotelové ležení s přece jenom průměrně 20-lidmi a stejnou trasu měl prodavač proutěného zboží a nabídka tetování - ani jeden ale již od pohledu nevěřil, něco udá...

Slabinou jakékoliv zázemí, pro vše (nápoje, WC) nutno zpět do hotelu a to se domnívám bylo pro naprostou většinu ostatních návštěvníků rozhodující - vrátil se už jen málokdo...

Okolí hotelu  průměrně (3,2/5)

Za hotelem široká promenáda, ale prakticky liduprázdná. Stejně tak příjezdová cesta z druhé strany, přestože se vinula podle golfového hřiště, nejčastějšími tvory byli potulní psi. Po cca 7 minutách sedá dojít k centru Saidia Beach, jakási Medina, ovšem při mé návštěvě otevřen místní supermarket (takový vesnický COOP ve stavu výprodeje), trafika (kde byly tabákové výrobky v jedné vitrínce cca 50 x 50 cm a spousta prošlých křupek), lékárna (alespoň dle názvu, na schodech ležel velký ošklivý hafan), dále 1 pouliční umělec s vlastní výstavkou obrazů (nedivím se, že je nikdo nekoupí), 2 či 3 krámky se suvenýry (obvyklý sortiment kýčů, prodejkyně se ani moc nesnaží a klevetí mezi sebou) a pak již jen množství závor, zámků a zabedněných oken, případně materiál k likvidaci. V plné sezoně to ovšem může vypadat zcela jinak, prostředí i stavební řešení se mi líbilo.... ale že je zde sezona opravdu krátká, prakticky jen "evropských" 15.6 až 15.9., to vám české CK pochopitelně nepřiznají !

Celkový dojem  průměrně (4/5)

Osobní spokojenost určitě ano, ale opravdu na hraně. Vůbec se nebudu divit, že mnoho dalších návštěvníků bude nespokojeno a to i silně. V komplexním pojetí to bylo opravdu spíše méně muziky za poměrně dost peněz, vlastní hotel z toho ještě vychází úplně nejlépe - ale primární hodnocení je pro vlastní hotel a další souvislosti, které zamlčí prodávající pobytových zájezdů hotel neovlivní - takže hotel převážně OK, celkový dojem zájezdu trochu zklamání - rozhodně se vyhněte tomu úplnému konci sezóny.

Samotný hotel klidně doporučím všem, jen volte lepší časový úsek pro návštěvu. Z přiložených FOTO jsem opravdu lidi nevymazal...

Tento hotel bych doporučil(a) svým nejlepším kamarádům doporučuje 12
z 16 recenzentů

Hotel je vhodný pro:

  • Pro všechny věkové kategorie
  • Pro osoby toužící po klidu a odpočinku

Tato recenze je osobním názorem jejího autora a server Recenze.cz ani jeho provozovatel nenese žádnou odpovědnost za její obsah či pravdivost.

« předchozí recenze hotelu další recenze hotelu »

Komentáře

Napište vlastní recenzi do tohoto hotelu

Umístění hotelu

Saidia - nejlepší hotely

Obchodní podmínky

Provozovatel serveru www.recenze.cz, Zájezdy.cz, a.s. (dále jen Provozovatel), si vyhrazuje právo odstranit fotografie, obrázky, výrazy, slova či příspěvky, které odporují dobrým mravům (např. obsahují vulgární výrazy, nadávky, rasistické, xenofobní či šovinistické narážky, u fotografií či obrázků pak takové, které jakkoli souvisejí s pornografií), porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno Provozovatele, jeho obchodních partnerů nebo některého z uživatelů tohoto serveru, dále textové i obrazové příspěvky obsahující nabídky komerčního charakteru či jinak zneužívající možnosti propagace. Provozovatel si dále vyhrazuje právo nezobrazovat jména a příjmení uváděných osob, názvy cestovních kanceláří a cestovních agentur. Děkujeme za pochopení.

Provozovatel nenese žádnou odpovědnost za obsah či pravdivost recenzí. Autor recenze garantuje Provozovateli, že má práva ke zveřejnění jakýchkoliv obrázků či fotografií, které k recenzi přidal a zároveň tímto uděluje souhlas Provozovateli k jejich zveřejnění na internetu a využití v reklamních a propagačních materiálech.

Souhlasem s "Podmínkami vložení recenze hotelu" dává autor recenze rovněž souhlas se zařazením svého jména, příjmení a e-mailové adresy do zákaznického systému Provozovatele (čl. X Obchodních podmínek https://www.zajezdy.cz/informace/obchodni-podminky/), pakliže ještě není jeho zákazníkem.

Provozovatel prohlašuje, že chrání osobní údaje svých zákazníků, které v souvislosti se svou činností získá, a zaručuje jejich plnou ochranu v rámci těchto podmínek a platných právních předpisů.

Zájezdy.cz, a.s.

Podrobné hledání